DivjaLabs, alumni Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, v Sloveniji izstopajo kot odličen primer start-up podjetništva, ki je tesno povezano z akademskim znanjem, v njihovem primeru z znanjem Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Njihovo zasebno spin-out podjetje predstavlja multidisciplinarna ekipa, zavezana k reševanju nujnih okoljskih in varstvenih izzivov biotske raznovrstnosti s pomočjo najnovejših orodij molekularne genetike in računalništva.

DivjaLabs bear samples24

Povezovanje znanosti in družbene in okoljske odgovornosti

Podjetje DivjaLabs se ponaša z impresivnim seznamom uspehov, vključno z mnogimi uspešnimi nacionalnimi in mednarodnimi projekti, od katerih so nekateri prejeli mednarodna priznanja. Več kot 120 znanstvenih člankov, objavljenih tudi v vodilnih znanstvenih revijah, govori o njihovih prispevkih k znanosti in zavezanosti k družbenemu dobremu preko inovacij in odličnosti.

Poslovni model za trajnost in raznolikost

DivjaLabs ni zgolj podjetje, ampak ključni del raziskovalnega in inovacijskega ekosistema Slovenije. Njihov poslovni model inteligentno združuje neposredne komercialne storitve in partnerstvo v konzorcijih za reševanje občutljivih raziskovalnih ali naravovarstvenih vprašanj. Ta pristop ne le prispeva k raznolikosti in trajnosti slovenskega gospodarstva, ampak tudi krepitvi njegove konkurenčnosti na globalnem trgu biotehnologije in naravovarstva.

bear DivjaLabs Krofel

Storitve, ki segajo čez sektorje

DivjaLabs nudi širok spekter storitev, ki vplivajo na različne industrije, vključno z naravovarstvom, kmetijstvom, lovom, predelavo hrane in celo turizmom. Dr. Aleksandra Majić Skrbinšek, soustanoviteljica DivjaLabs, pove, da njihovo delo sega od analiz vzorcev v slovenskih in tujih gozdovih, do genetskega spremljanja morskih živali, in opiše nekaj zanimivejših projektov: 

“Prvo delo so nam leta 2022 zaupali Foundation Conservation Carpathia (https://www.carpathia.org/) iz Romunije. Za njih smo opravili analize neinvazivno zbranih vzorcev medvedov, volkov, risov in jelenjadi, potrebne za genetsko spremljanje populacij teh vrst znotraj velikega zavarovanega območja v Transilvaniji. Sodelovanje s tem naročnikom smo potem nadaljevali tudi v lanskem letu in letos. V Sloveniji delamo laboratorijske analize in analize podatkov za oceno številčnosti medveda, za Hrvaško in Slovenijo pa delamo tudi analize v okviru nacionalnih monitoringov volkov. Pred kratkim smo končali genomsko študijo volkov iz Nizozemske, kjer je naročnika zanimalo, ali so prisotni znaki križanja volkov s psi. Za WWF smo analizirali prehrano medvedov in volkov na Hrvaškem s pomočjo DNA metabarkodiranja. Za nemški Senckenberg inštitut smo naredili testne analize kot demonstracijo novega pristopa za genotipizacijo volkov, ki smo ga razvili skupaj s Švicarji in Francozi. Za Rewilding Europe trenutno delamo projekte na volkovih v Nemčiji in Bolgariji, za nemški Euronatur pa smo analizirali vzorce kritično ogroženih Balkanskih risov iz Albanije in Makedonije. V aprilu pa skupaj s partnerji iz Slovenije in Italije zaganjamo nov Interreg projekt SeaInsights, kjer bomo med drugim z genetski orodji in uporabo okoljske DNA raziskovali biodiverziteto Severnega Jadrana in razvijali nove pristope za genetsko spremljanje delfinov.” 

 Posebej izstopa njihova strokovnost pri uporabi okoljske DNA (eDNA) in spremljanju biotske raznovrstnosti z uporabo metod molekularne genetike. Več kot 60% prihodkov ustvarijo na trgu EU, s skoraj 300% letno rastjo, kar priča o naraščajočem povpraševanju po njihovih naprednih tehnologijah.

Volk Miha za Divjalabs

Ekipa, ki poganja razvoj

DivjaLabs je ekipa vizionarjev in strokovnjakov, ki so podjetje ustanovili brez pomoči investitorjev. Zaenkrat ekipo sestavljajo dr. Tomaž Skrbinšek, soustanovitelj in direktor, idejni vodja, katerega strateško načrtovanje in oblikovanje rešitev po meri naročnikov so ključnega pomena za rast podjetja. V ekipi so še dr. Aleksandra Majić Skrbinšek, ki upravlja s pisanjem in vodenjem projektov, administracijo in financami; Dr. Astrid Vik Stronen, ki se osredotoča na ohranjanje evolucijskega potenciala vrst v čedalje bolj človeško spremenjenih okoljih; dr. Marta De Barba je specialistka za DNA metabarkodiranje in eDNA; Barbara Boljte, najnatančnejša laborantka; Nuša Hrga, laborantka; dr. Elena Pazhenkova, ki skrbi za bioinformatiko in programiranje; dr. Marjeta Konec, ki vodi laboratorij; Gregor Simčič, analitik in ITjevec; in Darinka Koračin, ki skrbi za računovodstvo.

Prihodnost je zelena in inovativna

Ko DivjaLabs nadaljuje svojo rast, ustanovitelji ostajajo trdno prepričani, da je biotska raznovrstnost temelj družbene blaginje. Z mostom med temeljnimi raziskavami in praktično uporabo znanosti postavljajo standard, kako lahko deep-tech podjetja delujejo trajnostno in odgovorno, medtem ko premikajo meje možnega v znanosti in tehnologiji.

snowtracks Miha Krofel for DivjaLabs


 Več informacij o podjetju DivjaLabs na voljo na https://divjalabs.com/